[...] gospodarką insulinową. Jeśli będzie jadł 3-4 posiłki - też spadnie z wagi, nie ma konieczności jedzenia 4-5. Łączenie węgli z tłuszczami też nie przeszkadza. A co do formy smażenia(to można, czy nie według Ciebie, bo mówisz - nie, po czym piszesz, że na oliwie tak) Smażyć można zarówno na oleju kokosowym, oliwie, pamie, czy maśle klarowanym. [...]
Zacznij od ulozenia diety BTW 180 80 150 czyli 2040 kcal Wyeliminuj z diety wszystkie weglowodany o wysokim IG: (pieczywo, ziemniaki, makaron). Tluszcze zastap oliwa z oliwek, lnianym, rzepakowym zimnotloczonym i tranem. Zamiast smazenia jednie gotowanie i grilowanie. Dieta bogata w duzo warzyw. Sol kuchenna zastapic sola jodowana, i nie [...]
[...] Nie wyjdzie aż tyle - 80-90g max. Gotowe frytki mają około 15g tłuszczu w 100g, a z 700g ziemniaków wyjdzie mniej, niż 700g frytek, bo woda odparowuje z ziemniaków w trakcie smażenia i tracą sporo na wadze. Niemniej jednak jest to i tak sporo. Ja smażę ziemniaki pokrojone w plasterki, nie w słupki - wtedy wychodzi nieco mniej tłuszczu. [...]
Zrobiłem dzisiaj, ale bez polewy. Podczas smażenia zapachy niesamowite, że ślinka ciekła. Ale jak przyszło do degustacji, to trochę suchy. Zapewene to z powodu braku polewy. Ale w zeszłym tygodniu zamówiłem czekoladowy WaldenFarms, więc jak przyjdzie, to spróbuję z nim i powinno być kozacko. Bo bez polewy jednak bez szału.
[...] Robiono badania, które wykazały, że tłuszcze w takiej formie mogą przyczyniać się do tycia bardziej niż inne - mimo że kalorie się nie zmieniają. Ale generalnie nie polecam smażenia nie tylko w kontekście wyglądu sylwetki, ale zdrowia. Pozdrawiam. P.S Drugiego pytania chyba do końca nie rozumiem. Jeśli chodzi Ci o to, czy gorszy efekt dla [...]
[...] elastyczne. Wypieki z mąki gryczanej mają charakterystyczny gryczany posmak, jeszcze zależy to od tego jaki jest to rodzaj mąki gryczanej. Co do oleju to pewnie dlatego, żeby placki nie przywieraniu do patelni w trakcie smażenia. Myśl, se rodzaj nie ma tutaj dużego znaczenia jeżeli chodzi o kwestie smakowe. Ja dodawałam ostatnio oliwy z oliwek
[...] płatki wchłoną wodę i będą miękkie. Takie płatki dodaj do jajek, zblenduj/wymieszaj, wylej na rozgrzaną i naoliwioną patelnię. Pokrojonego banana możesz dodać po chwili smażenia poukładać go na patelni lub też zblendować z resztą składników wcześniej. Potem smaż parę minut pod przykryciem na niewielkim ogniu, przerzuć na drugą stronę, [...]
[...] mięso z marynaty i usuwamy z niego nadmiar jogurtu. Pieczemy na mocnym żarze przez kilka minut z każdej strony, aż mięso nabierze złocistego koloru. Oczywiście, podczas smażenia, kurczaka polewamy go piwem zmieszanym z dużą łyżką miodu - smak będzie jeszcze ciekawszy.(miód - obojętny - u mnie kupują na bazarze) W taki sam sposób można [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
z czym był problem? :) Bo na pytanie w temacie to co do supli: nic nie kupuj co do dań: unikaj smażenia, produktów przetworzonych, cukrów prostych, tłuszczy rafinowanych i utwardzanych.
nie widze zadnego sensu w piciu oliwy z oliwek. posiada ona gł kwasy tluszczowe omega 9, ktore to są aż w nadmiarze w wiekszosci zdrowej zywności. zazwyczaj wystepuje niedobór omegi 3. oliwa z oliwek nadaje sie do zalewy sałatkowej oraz do krótkotwałego smażenia na płytkim tłuszczu (wybranych potraw) pozdr mc
[...] (bez różnicy) dodaje się do ciast w trakcie pieczenia. Dzięki jego właściwościom ciasto bardziej puchnie i ma miękką strukturę. Efekt ten nastąpi również (w trakcie smażenia omletów). W sytuacji takiej warto również pamiętać o prawidłowym smażeniu. Zdecydowanie nie należy tego robić szybko i na dużym ogniu. Malutki ogień i co jest [...]
Polecam: http://potreningu.pl/articles/3165/siedem-zasad-zdrowego-smazenia Jakie by nie było, niezależnie od jakości tłuszczu i super patelni - smażenie nie jest najlepszym sposobem obróbki. Co do skutków jedzenia nadmiaru smażonych potraw - zaobserwowałbyś je prawdopodobnie po X latach, w dojrzałym wieku, w postaci miażdżycy i / lub problemów z [...]
[...] obiady dalej mogą pozostać tymi rodzinnymi obiadami co zawsze, jednak kilka szczegółów jak np.: - zmniejszenie ilości tłuszczu, - zmiana rodzaju tłuszczu, - zmiana ze smażenia na duszenie czy gotowanie mięsa - sosy przyrządzane z naturalnych składników robione samodzielnie Wciąż może być domowo i miło, jednak dużo zdrowiej, nie tylko dla [...]
Ja bym odradzal smazenie na oliwie. Oliwa jest zdrowa, ale tylko do pewnej temperatury. W czasie smazenia oliwa jest bardziej szkodliwa niz zwykle maslo...
pytanie do dzialu odzywianie raczej...olej tloczony na zimno...dodawaj do posilkow,odzywek w celu zwiekszenia kalorii w diecie i zdrowych tluszczy :) nie uzywaj do gotowania,smazenia :))
[...] staram się jeśc ryby/mięsa na parze ale przez to obrzydły mi ryby. Czy mozna ją zjeść w "tradycyjny" sposób? czy nie wskazane jest używać tzw"panierki" i smażenia. - czy chleb orkiszowy jest odpowiedni przy stosowaniu diety? - jak się ma faktycznie jeden z tematów na forum: "...ładowanie kaloriami w weekend" czy [...]
Na sniadanie mozesz zrobić sobie jajecznice ~ 3-4 minuty smazenia, bardzo szybko wchodzi do tego jakis razowiec. Słonecznik -omega6 wiec niezdrowo zastąp pestkami z dyni.
Nie demonizowałbym tak smażenia - zależy na czym. Możesz np. obsmażyć przez kilka chwil na teflonie i wrzucić do gotującej wody - wtedy straty będą minimalne. Natomiast jeśli wrzucasz pierś do zimnej wody i gotujesz to warto potem wykorzystać powstały w ten sposób wywar, bo może się okazać obfitszy w mikro i makro elementy niż samo mięso
hmm jeszcze jedno pytanie- jak chciałbym sobie usmażyć kurczaka to liczę, że 100g ma 100 kcal i btw 21,5/1,3/0 tylko, iż do wg. mnie ważnym elementem smażenia jest olej. 1- jaki olej wybrać? widziałem w jednym poście jakiś "olej w sprayu" (pomoże mi ktoś zgłębić tajniki tej wypowiedzi?) 2- jak ten olej liczyć w dzienniku posiłków? ile [...]